VERSLAG IJSLAND HIGHLANDS 2024

De Highlands van IJsland zijn echt met geen enkel landschap ter wereld te vergelijken. De enorme variatie aan landschappen en de contrasten in het landschap zijn ongeëvenaard. Van felgroene bemoste vulkanen in een zwart lava landschap tot spetterende watervallen in valleien, er is zoveel te vinden. Al deze pracht hebben we gebundeld tot een fotoreis in de Highlands en eindelijk was het dan tijd voor de reis. Op de luchthaven in Keflavik halen Jos en Kevin de deelnemers op om vervolgens naar de eerste accommodatie te rijden. Klaar voor een onvergetelijk avontuur!

  

HET LAND VAN VUUR EN IJS
IJsland is in alles betoverend maar de Highlands zijn zo uniek. Deze week zou er al één zijn vol verwondering maar vlak voor aankomst van de deelnemers deed moeder natuur er nog schepje boven op. Slechts twee dagen eerder was er een vulkaanuitbarsting vrij dichtbij het vliegveld. Het kon dan ook niet anders dan dat we dit avontuur begonnen met een bezoekje (op afstand) aan de vulkaan. Met de telelenzen op de camera's wist iedereen dit prachtige fenomeen te fotograferen. Zelfs op grote afstand is zoiets al ongekend mooi maar door flink wat millimeters kon je digitaal nog iets dichterbij komen en wow.... Daarna was het tijd om naar de eerste accommodatie te rijden. Vanaf daar stond op het programma een bezoekje aan Kerlingerfjoll. Echter zijn we in het land van vuur en ijs en was er al een vroege sneeuwval waardoor de weg naar dit gebied afgesloten was. Sneeuw is ook éé.n van de redenen dat deze fotoreis in augustus is. De Highlands zijn maar zo'n 3 a 4 maanden per jaar te bereiken doordat sneeuwval de wegen onbegaanbaar maakt. Je moet door flink wat rivieren rijden en dat kan best een uitdaging zijn met veel sneeuwval. :) Niet getreurd, er is genoeg moois te zien naast Kerlingerfjoll en dus zetten we ons avontuur voort.

 

 

 

 

EEN LEVEND SCHILDERIJ
We hebben onze reis voortgezet richting Landmannalaugar. Deze regio is de drukstbezochte regio van de Highlands doordat het nog redelijk te bereiken is met een kleine SUV-auto. De surrealistische kleuren maken dit landschap net een levend schilderij waar je doorheen loopt. Onze groep bestond uit flink wat bikkels want we hebben de hoogste berg van dit gebied beklommen, de Blahnukur. Zeg nou zelf, dat klinkt toch net alsof je het over een gebergte uit een Lord of The Rings film hebt? De intensieve klim wordt beloond met een adembenemend 360 graden uitzicht. Na wat mooie dagen in deze regio was het tijd om verder de Highlands in te gaan. Nog meer hobbels en rivieren om doorheen te crossen! De wegen worden meer en meer een uitdaging dus vanaf dit punt kom je bijna geen andere mensen meer tegen. 

 

 

 

 

 DRONE PARADIJS

Het zuidelijke stuk van de Highlands ziet er weer compleet anders uit dan Landmannalaugar, rijden door enorme lavavlaktes met overal om je heen oude vulkanen en kraters die begroeid zijn met groen, felgroen mos. Het voelt vaak net alsof je op een andere planeet bent. Gelukkig hadden bijna alle deelnemers een drone bij zich want de Highlands lenen zich hier perfect voor. De rivierendelta’s van boven zijn een kunstwerk aan lijnen in diverse kleuren en de kraters van boven geven je een goed beeld van hoe wijds het landschap is en hoe klein wij zijn.

 

 

 

 

MOONSCAPES? 
Een reis in de Highlands vergt wel wat van de deelnemers. We wandelen naar een aantal hogere punten, we zijn vroeg op en de wegen zijn allesbehalve comfortabel. Maar alles wordt beloond met zoveel moois wat je waarschijnlijk maar zelden in je leven nog gaat meemaken. De wegen van zwart lava zand, de rivieren die we doorkruizen, de unieke composities, het hele avontuur is onbeschrijflijk gaaf. Op de terugweg zijn we via de ringweg nog even langs een stel kraters gereden van meer dan 1000 jaar oud en we konden het niet laten om deze keer in het blauwe uur nog eens terug te gaan naar de vulkaan. Wij hebben genoten en de deelnemers waren het mooiste deel van onze reis! Wat een herinneringen hebben we met elkaar gemaakt. Volgend jaar gaan we weer! 


 

 

 

Terug naar blog

WIL JIJ MEE OP REIS?