FOTOREIS IN KAZACHSTAN EN KIRGIZIË

Nog geen week zijn we terug van een reis vol ongekende landschappen en wildlife. Ruim een jaar geleden werden we benaderd door een lokale organisatie of we wel eens hadden overwogen om hier een fotoreis te organiseren. We hebben ons laten informeren en inspireren en uiteindelijke landde we afgelopen week om 03:30 in Almaty op het vliegveld. Klaar voor een ontdekkingsreis door Kazachstan en Kirgizië.

 

Het avontuur kon beginnen!

Zowel Kazachstan als Kirgizië waren voor ons nog geheel onbekend en we besloten dan ook om ons (op wat plaatjes van Google na) te laten verrassen door dat wat beide landen te bieden hebben. Na een lange reis en een korte nacht in het hotel was het tijd om het zuiden van Kazachstan te gaan ontdekken. Een grote 4x4 auto stond klaar met Machiel de guide die de regio op zijn duimpje kent. We waren onder de indruk van de grote auto en het duurde niet lang tot we doorhadden waarom zo’n grote auto onmisbaar is. De wegen naar de mooiste gebieden zijn op zijn zachts gezegd erg ruig. Hou je vast! De reis begon in Almaty, gelegen in Kazachstan. Het grootste deel is gelegen in Centraal Azië en een heel klein deel hoort nog bij Oost Europa. Wist je dat Kazachstan aan een heleboel landen grenst? In het noorden grenst het aan Rusland, in het oosten aan China en in het zuiden aan Kirgizië, Uzbekistan en Turkmenistan. Het hoogste punt is de berg Khan Tengri wat tevens ook het drielandenpunt van Kazachstan, Kirgizië en China is. Genoeg feitjes, tijd om op avontuur te gaan!


Landschapsfotografie in Kazachstan

We verlaten Almaty en reizen eerst een stukje naar het noorden. Op de kaart lijkt dit een klein stukje maar je bent al snel 2 uur onderweg. Dit komt deels ook door de wegen die over het algemeen niet heel goed zijn, zeker niet wanneer je een natuurpark ingaat. Toch hoort het hobbelen een beetje bij het avontuur. Van een verre afstand kijk je tegen diverse bergen aan maar lijkt de weg er naartoe lang, eindeloos en plat. Uit het niets duikt er ineens een hele hoge zandduin op of zoals de volgende ochtend een prachtig pallet aan kleurrijke heuvels. De lijnen en het licht/schaduwspel dat het zonlicht creëert op de duinen maakt het een perfecte plek voor abstracte beelden. Voor de fitte mensen onder ons is het zeker de moeite waard om naar boven te klauteren want het uitzicht is prachtig! Die avond verbleven we bij lokale bewoners in hun huis. Ze bieden een aantal kamers aan, koken voor je en je krijgt een inkijk in hun leven. Een mooie start van de reis om te ervaren hoe dankbaar deze mensen zijn en hoe hard ze werken. Onder het genot van een heerlijke maaltijd sjokken de koeien langzaam door de straten en hebben we leuke gesprekken aan tafel met andere reizigers. Wij zijn klaar voor nog een heleboel mooie dagen zoals deze! Ook leuk: tijdens het fotograferen in de ochtend vonden we kristallen op de grond. Het is verboden om ze mee te nemen maar het is wel heel gaaf om te zien.

Foto's gemaakt door Jos Pannekoek en Charly van den Braak

Wildlife in vogelvlucht

In de vroege ochtenden zijn we een hoop dieren tegenkomen die we in ons kikkerlandje niet kennen of zelden zien. Tijdens een rit kwamen we kropgazellen, paarden en een kulen (wilde ezel) tegen. Als landschapsliefhebber was dit een leuke extra bonus om zulke mooie dieren in je compositie te hebben. Het voelde op sommige momenten alsof we op safari in Kazachstan waren! Gewapend met de Sigma 60-600mm voor Sony zat Charly in de auto en zodra er een dier gespot werd greep ze de kans om deze op beeld vast te leggen. Guide Machiel is een echte vogelliefhebber en spotte de een na de andere vogel. Waar wij nog zoekende waren naar de kropgazelle zag hij al 5 soorten vogels voorbijvliegen. Ook als vogelliefhebber is het een grote speeltuin! Deze soorten kwamen voorbij tijdens de reis (de vogels met * staan op de foto's)

  • Monniksgier
  • Scharrelaar 
  • Steppe klapekster
  • Rose spreeuw
  • Isabel tapuit
  • Steenarend *
  • Zwarte wauw
  • Masker kwikstaart
  • Europese bijeneter
  • Hop
  • Huismus
  • Torenvalk
  • Mongoolse woestijnvink
  • Steppehoen
  • Woestijnvink
  • Woestijngrasmus
  • Nachtzwaluw
  • Slangenarend
  • Arendbuizerd *
  • Zwartbuik zandhoen *
  • Kuifleeuwerik
  • Alpengierzwaluw
  • Aziatische steenpatrijs
  • Bonte tapuit
  • Turkestaanse tapuit
  • Jufferkraanvogel
  • Kraanvogel *
  • Zwarte ooievaar
  • Boomvalk
  • Ruddy Bergeend
  • Wielewaal


Foto's gemaakt door Charly van den Braak

Alle werelddelen in een reis

Soms kom je op een plek en denk je ‘dit lijkt wel op….’. Die momenten hadden wij meerdere malen. Zo kwamen we in de Grand Canyon, de Toscaanse heuvels en de bergpassen zoals in de Alpen uit. Toch is alles in deze landen zo ongekend uniek en mooi dat het absoluut niet hetzelfde is maar de vergelijkingen komen toch even in je op. Qua fotografie is het een paradijs! Of je nou van de weidse landschappen, telelens beelden of wildlife houdt, je kan je hier helemaal uitleven. Ook met de drone maak je in Kazachstan en Kirgizië unieke beelden en zie de landschappen vanuit een verrassend perspectief. Laten we het er verder maar niet over hebben dat Jos zijn drone naast de 4x4 parkeerde waar de auto vervolgens overheen reed toen we iets opzij moesten voor een tractor…. 

Landschapsfotografie in Kirgizië

Na heel wat mooie dagen in Kazachstan werd het tijd om ons te verplaatsen naar het buurland, Kirgizië. De laatste jaren zie je steeds meer foto's opduiken van dit fenomenale land en als je er bent dan begrijp je direct waarom men hier naartoe gaat. Nederlandse fotograaf Albert Dros heeft samen met lokale ondernemers een mooie bodem gelegd wat de populariteit van dit land alleen maar ten goede zal doen. Enkele namen van de fotolocaties zijn dan ook aan hem te danken en doen hun naam eer aan! Wanneer je met de auto de bergen intrekt zie je meer en meer hoe de lokale bevolking leeft. Zo nu en dan duikt er een yurt op waar vaak boeren/herders wonen. In de vroege ochtend stoken ze deze typische woningen warm en ontwaken de schapen, geiten en honden in alle stilte. Als dierenliefhebber smelt je hart hier van al het liefs wat er rond loopt maar let op, de honden waken goed!

De temperatuurverschillen tussen de stad en een vallei in de berg liggen ver uit elkaar. Beneden was het rond de 30 graden en in de vallei was het vroeg in de ochtend niet warmer dan 2 graden. Zodra de zon op komt veranderd dit snel, zo ook het licht! De eerste bergtoppen vangen het gouden licht terwijl de rest nog in de schaduw ligt. Je hoeft in Kirgizië niet eens de natuurparken in voor de mooiste foto's want ook vanaf de wegen blijf je je verbazen over de vergezichten. De hoge besneeuwde bergtoppen steken boven de glooiende heuvels uit terwijl beneden velden vol bloemen staan. Toch raden we aan om wel de parken op te zoeken want oh oh oh, we hebben geen woorden voor de pracht. Rode stenen, scherpen pieken, patronen en eindeloos composities, probeer hier maar eens de focus te houden met zoveel mogelijkheden! Als landschapsfotograaf streven we vaak naar het mooiste licht van de dag maar geloof me als ik zeg dat het ook overdag heel veel mogelijkheden biedt. Een drone kan hier nog eens dat beetje extra aan te voegen (als je hem niet door een auto laat overrijden!).

Tijd om het uit te werken zodat jij mee kan!

We waren al snel overtuigd dat deze landen ongekend mooi zijn en uitermate geschikt voor een fotoreis. Nog vrijwel onbekend en daardoor ook unieker dan veel andere landen. De landschappen, de jurts, de paarden, de valleien en de lieve bevolking maken deze reis uniek. Volgend jaar staat er een fotoreis op de planning van 30 mei tot en met 7 juni 2025. Alle details volgen op zeer korte termijn. Mocht je al heel veel interesse hebben en bijna zeker weten dat je mee wilt, schrijf je dan vast in en dan krijg jij als eerste de mogelijkheid een plekje te reserveren.

kazachstan & KIRGIZIË

Nieuwste fotoreis!

Terug naar blog

WIL JIJ MEE OP REIS?